vineri, decembrie 03, 2004

Vor veni zile mai bune

Nu e corect. S-a ajuns ca pregatirile pentru joc sa fie mai importante ca jocul in sine. Jocul este mijlocul prin care fiecare personaj implicat isi poate masca activitatile, scopurile. Jocul in sine nu mai are valoare, nu mai are semnificatie.
Daca e sa dau un exemplu concret, cel mai simplu ar fi sa ma refer la un meci de fotbal: i se face reclama, toata lumea se pregateste pentru el, se fac pronosticuri, calcule, se dau deja premii, bonificatii, se considera deja castigat, ignorandu-se total "realitatea de pe teren". Dupa cele 105 minute de rigoare, toti se acuza unii pe altii de cauza esecului, se cauta solutii teoretice noi, ignorandu-se total scopul fotbalului: acela de a vedea doua echipe care practica un joc frumos, cu daruire, fara importanta scorului.

Asta-i si situatia in alegerile din ziua de astazi de la noi. Nimeni nu ofera nimic pentru viitor, doar se lauda cu asa zise realizari, sau arunca cu noroi in adversari. Nu e normal ce se intampla. Scopul alegerilor nu este de a gasi cu tot dinadinsul partile cele mai urate din oameni, de a scoate la iveala scarba alegatorilor, ci de a decide unul dintre cei mai buni conducatori care sa duca tara spre prosperitate. Stiu ca suna ceausist; oricum, situatia actuala tot intr-o extrema a denaturat, in extrema opusa spuselor mele: mijloacele au devenit scop, iar scopul paravan pentru ele. Eu as vrea sa votez un om onest, care sa vrea sa faca ceva pentru ca-i pasa de cei din jur, nu de banii lor. Competitia nu ar trebui sa fie de forma: vezi ca ala-i mai rau, asa ca alege-ma pe mine, caci asta inseamna de fapt ca nu avem nici o optiune.

Merg la vot pentru a-mi spune o parere: parerea mea nu conteaza. Nu simt nimic cand pun stampila, nici macar nu cunosc numele pe care pun stampila. Si nu cred ca-i din vina mea.

Niciun comentariu: