joi, decembrie 09, 2004

blanc

Povesteam de flacarui ceva mai devreme... sau de diamante... cred ca revin asupra aceleasi idei, alta imbracaminte/viziune. Cred ca era vorba de nishte legaturi. Eu am impresia ca intre oricare oameni exista niste fire nevazute, si totusi imaginabile. Le poti da ce culori vrei: albastru, rosu, etc, mai groase, mai subtiri. Imi place sa ma gandesc la o retea de astfel de fire care conecteaza fiecare un om cu toate fiintele pe care le cunoaste. Mi s-a explicat o data ca cineva, fara un contact direct cu alta persoana, poate influenta comportamentul acelei persoane, si explicatia era data prin existenta unei auri, unei stari negative transmisa de la persoana la destinatar. Eu am acceptat explicatia caci cumva se incadreaza in ideea pe care vreau sa o sustin acum.

Daca ar fi sa sustin logic declaratia de mai sus, as zice ceva de genu: subiectul nostru, persoana in cauza, este influentata de o alta persoana, agentul provocator, dar nu prin actiune directa. In momentul unei interactiuni anterioare, sau set de interactiuni, fiecare persoana a invatat/incadrat cealalta persoana intr-un set de reguli, care, din punctul fiecareia de vedere, exprima comportamentul detectat. De pe urma acestui comportament subiectul va fi influentat de agent prin faptul ca orice actiune a primului este influentat de setul de reguli strain, care reprezinta o imagine a agentului, reprezentarea locala a agentului. E ca si cum parintii ar lasa acasa copilului cate o copie a fiecaruia in persoana unor programe pe calculator, care, atunci cand copilul incearca sa faca ceva pe calculator, vrea sa se joace sau sa viziteze niste pagini web, incep sa-l dojeneasca sau sa-l incurajeze, in cazul in care se apuca de teme. Asadar, copilul este in continuare influentat de parintii lui, desi acestia nu mai interactioneaza cu el, copiile lor fiind doar niste proiectii mentale in capul copilului in ultima instanta.

Prin urmare, se obtine ca un om este influentat de o alta persoana fara a interactiona, dar in limita unui spectru de actiuni care ar avea legatura cu impresia construita de prima persoana despre a doua.

Asta din punct de vedere logic. Dar, impresia mea este ca exista ceva in oameni care permite intr-un fel o legatura extra-senzoriala. Un fel de intuitie. Pot explica aceasta intuitie pe baza subconstientului care este un mecanism neaflat sub controlul fiecaruia, dar care produce rezultate care satisfac niste intrebari puse la nivel constient. Consider ca acest subconstient detine o putere/capacitate computationala mai puternica si poate face niste deductii/observatii mai patrunzatoare decat cele de la nivelul constient, si atunci poate introduce niste parametrii care par la o prima privire aleatori, extra-senzorial, si care influenteaza comportamentul intr-un mod ce ar putea fi calificat ca influenta din partea altei persoane. Asadar, acum as putea reduce aceasta influenta la un joc al intamplarii.

Cert e ca ideea firelor este o idee care inca sta in picioare, din lipsa de prea putine argumente impotriva.
Ar mai fi ceva de spus...

Niciun comentariu: